INOVACIJA

MAZDA CX-5: STVARANJE IKONE

Uz predstavljanje novog modela CX-5, Mazda slavi više od decenije debija u automobilskom

svetu, međunarodnih postignuća i posebnih trenutaka.

OD KONCEPTA DO AUTOMOBILA

2010. godine, kada je Mazda predstavila Shinari – koncept sportskog kupea sa četvoro vrata, predstavljen je i novi smer dizajna „Kodo – Duša pokreta“. Taj stil je ugrađen u sledeći koncept, kompaktni crossover SUV Minagi, koji je javnosti skrenuo pažnju i na Mazdine tehnologije Skyactiv. Uskoro nakon toga sledi nagrađivana Mazda CX‑5 koja je predstavljena u septembru 2011. na sajmu automobila Frankfurt Motor Show. Tada je predstavljena kombinacija funkcionalnosti Kodo i Skyactiv, kojima je definisan novi plan za budućnost kompanije.

Konceptni automobil Minagi je inspirisan slikom geparda koji se sprema da napadne svoj plen.

 

VODEĆI DIZAJN

„Osmišljavanje SUV-a koji bi se svideo svima na svetu bio je težak zadatak“, priseća se Masashi Nakayama, glavni direktor Mazdinog odseka za dizajn koji je osmislio stil originalnog modela CX-5. „Ali postavili smo si izazov da povežemo konfliktne dizajnerske elemente i SUV-u dodamo sportske komponente, što je rezultiralo vozilom koje možemo da nazovemo „segmentom CX-5“.“

Druga generacija modela CX-5 predstavljena je 2016. godine. Shinichi Isayama, glavni dizajner, izjavio je: „Druga generacija modela Mazda CX-5 je nastala (i napreduje) na osnovu ključnih funkcija originalnog automobila, poput prelepe spoljašnosti i visokokvalitetne unutrašnjosti.“ „Mislim da Mazdini kupci razumeju i vole emocionalnu vrednost dizajna modela CX-5. Neverovatno sam ponosan na svoju ulogu u dizajnu i razvoju automobila.“

Najnoviji model sa svojim prethodnicima deli isti DNK dizajna. Nakayama je dodao, „Nismo hteli da promenimo delove dizajna koji odgovaraju našim kupcima, već umesto toga smo unapredili karakterističan dizajn automobila kako bismo naglasili njegov jedinstveni oblik, posebno sa prednje strane automobila.“ Glavni dizajner novog modela CX-5, Takanori Tsubaki naglašava to dodajući, „Postavili smo produžena prednja svetla koja ističu snagu automobila i pružaju dodatnu sigurnost na putu noću, uz snažna prilagodljiva LED prednja svetla.“ Karakteristike dizajna modela CX-5 protežu se i na lak. To je bilo prvo vozilo u Soul crvenoj Crystal boji koja je postala sinonim za Mazdu. Sada je paleti boja dodata i potpuno nova Zircon Sand.

IZAZOV­NA KONVENCI­ONALNOST

Od borbe sa prirodnim silama u Čileu do istraživanja utabanih i manje utabanih staza u Vijetnamu, CX-5 je dokazao da može da savlada sve vrste terena. 2019. godine nekoliko vozila CX-5 se uputilo iz Ujedinjenog Kraljevstva putujući kroz led i sneg kako bi došli do Nordkappa, najsevernije tačke kopnene Evrope. CX-5 je prešao i preko najstarijeg i najdubljeg jezera na svetu – smrznutog Bajkalskog jezera u Sibiru – čime je Mazda postala prvi proizvođač automobila kojem je to uspelo. Nedavno se CX-5 iskazao u testu izdržljivosti na 100.000 kilometara koji je sproveo nemački magazin Auto Bild i na kojem je dobio neke od najboljih ocena ikada dodeljenih i osvojio četvrto mesto u ukupnom plasmanu na lestvici svih vremena.

Error rendering template

NAGRADE I MEĐUNARODNA PRIZ­NANJA

CX-5 jedan je od najprodavanijih Mazdinih modela širom sveta, a prvo mesto drži u SAD-u, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Holandiji. Osvojio je više od 100 međunarodnih nagrada, a samo u godini predstavljanja 45 priznanja. Za svoje sigurnosne funkcije od 2012. godine uzastopno je osvajao nagradu TOP SAFETY PICK od Zavoda za sigurnost na putu. Druga posebna postignuća uključuju nagradu za porodični automobil godine od WWCOTY-ja (2017.) i dve vrlo prestižne nagrade za najbolje novo malo funkcionalno vozilo (2018.) i najbolje novo funkcionalno vozilo srednje veličine (2019.) od kanadskog udruženja automobilskih novinara. U Evropi je CX-5 izglasan kao najbolji SUV srednje klase na testu u sklopu godišnjeg vodiča za automobile holandskog udruženja potrošača (2015.), pri čemu je pobedio devet ostalih konkurenata.

KOJI CX-5 ODGOVARA VAŠEM STILU ŽIVOTA?

Mazda CX-5 je uzbudljiv SUV u kojem možete podjednako beskompromisno da uživate zajedno sa svojom porodicom, kao i kada ste sami. Kao jedan od najpopularnijih SUV-ova u segmentu, omogućuje snažnu, ali udobnu vožnju uz prijatan putnički prostor i više nego dovoljno prtljažnog prostora za sve vaše aktivnosti. Naravno, pruža i širok raspon naprednih Mazdinih sigurnosnih tehnologija uz odličnu povezanost.

OTKRIJTE MAZDU CX-5

UTKANA INSPIRACIJA

Otkrijte šta je to što Mazdu čini jedinstvenom, ekspresivnom, individualnom robnom markom. Pripremili smo najinspirativniji sadržaj o tome šta se događa u našim automobilima, kao i o tome gde vas mogu odvesti.

Spremni za ukrcavanje?

UPOZNAJTE TVORCE

Mazde CX-5 ne bi bilo bez dizajnera. Data im je sloboda da slede svoju inspiraciju kako bi Mazdinu viziju i filozofiju pretvorili u najprodavaniji SUV.

SAZNAJTE VIŠE
PRAKTIČNOST I PERFORMANSE

Sedite u ovaj legendarni kabriolet i odvezite se na izlet na Spoljne Hebride. To je priča o okretnosti, prelepim prizorima i neočekivanim rešenjima.

SAZNAJTE VIŠE
JEDINSTVEN JAPANSKI DIZAJN

Istražite razloge zbog kojih je Mazda postala poznata po legendarnom dizajnu. Naši Takumi majstori primenjuju jezik oblika i prostora kako bi stvorili osećaj dinamičnog pokreta.

SAZNAJTE VIŠE
Mazdin rečnik

Da li znate koje je poreklo naziva Mazda? Da li ste ikada čuli za izraz „jinba ittai“ i zapitali se šta on znači ili kako se izgovara? Upoznajte se sa našim sveobuhvatnim vodičem za Mazdinu japansku terminologiju.

SAZNAJTE VIŠE
NAJBOLJE VOŽNJE NA SVETU

Pridružite se Mazdi na uzbudljivim putovanjima uz norveške fjordove, portugalskom obalom i kroz japanske planine.

SAZNAJTE VIŠE