ISTRAŽITE

STRASTI U RAJU

Sa krivudavim putevima i ukusnom hranom, Amami Oshima nije predaleko od kopna Japana, ali uz
neverovatnu vožnju i živopisnu kuhinju, kao da je reč o različitim svetovima.

 

Dok jede u tradicionalnoj sobi Tatami, lokalac prenosi svoje znanje ostalima za stolom. „Postoji dobar morski jež i loš morski jež”, kaže smejući se. Sedeći na podu, uzima hranu sa tanjira sa svežim sašimima u malom izvornom restoranu skrivenom među krivudavim ulicama Nazea u Amami Oshimi. Njegovo poznavanje lokalne hrane moglo bi se na trenutak činiti pomalo drskim, ali to je daleko od istine.

 

Lokalci u Amami Oshimi stvorili su neverovatno blisku vezu sa bogatom gastronomskom kulturom na ostrvu. Suština te kulture odnosi se na neizostavnu hranu i pića sa obala ostrva i moja misija je postala da otkrijem tu pokretačku snagu koja je deo tog krepkog i toplog jela Keihan, lokalnog duha Shochu i ručno pravljenog sladoleda. Reč je o zadivljujućoj sceni za hranu na tom malom ostrvu u Istočnom kineskom moru.

 

 

Za početak, upravljao sam modelom automobila Mazda CX-5 u blistavoj boji Soul Red Crystal. Uz svetlucavu spoljašnjost, pogon na sva četiri točka i nepogrešivu snagu ispod poklopca motora besprekoran je suputnik za ovakvu avanturu. U modelu CX-5 veselo vozim krivudavim putevima ostrva prebacujući brzine bez problema.

Među zelenim planinama koje se protežu prema horizontu izviru bujne mangrove šume i bele peščane plaže sa toplom i prozirnom vodom. Takvi neverovatni vidici su vrlo česti širom ruralnog dela ostrva, ali ja imam jedan drugi zadatak, a to je tradicionalno delo Amamija. Najpopularnije ostrvsko jelo, Keihan – kombinacija jela Kei i Gohan čiji je doslovni prevod „piletina sa pirinčem” – jelo je od sedam sastojaka koje uključuje usitnjenu piletinu, bujon, običan pirinač, đumbir, mladi luk, pečurke šitake i sušene morske alge. To je svestrano jelo koje je moguće prilagoditi svačijem ukusu, ali tradicionalni metod serviranja jela uključuje prikupljanje tih sastojaka i prelivanje bujonom dok se potpuno ne prekriju. Reč je o slanom jelom, ali ne preslanom i obično se jede srčući u društvu prijatelja.

 

„Ne postoji ništa nalik tome”, izjavljuje Yuichiro Hisakura, vlasnik popularnog restorana Keihan Hisakura, koji u svojim jelima često upotrebljava sušene narandže komikan. „Svi ga vole”, govori dok objašnjava da jelo ima i vrlo veliku kulturološku važnost. „Školska deca mogu da uče o lokalnim sastojcima i kulturi” uz jelo Keihan, objašnjava Hisakura.

 

Ta kulturološka veza proteže se i izvan Hisakurove kuhinje. Zahvaljujući svom bogatom okruženju, Amami Oshima može da pokrije sve potrebe za šećerom (Sa), soli (Shi), sirćetom (Su), sojinim umakom (Se), misom (So), objašnjava Kasuke Oguri, moj lokalni vodič. Čak je i otrovno voće Cycad, nazubljeni izdanci stabala Sotetsu, moguće skuvati kako bi se napravilo brašno koje se upotrebljava u jelu sa misom i udon rezancima: dva popularna sastojka na ostrvu. Sotetsu palme su česti prizor na ostrvu. Prebacujem se u sportski način rada u modelu CX-5 i glatko se penjem brdima koja su prekrivena drvećem.

OMILJENO ODREDIŠTE ZA PORODICU

Sada šezdesetogodišnjak, Ei Ryo se vratio u svoje rodno mesto, Amami Oshimu, nakon što je 15 godina živeo u Osaki. U potrazi za japanskim crnim pagarom u Tatsugi, to mesto je postalo omiljeno odredište porodice otkad mu je svekar pokazao taj nestvarni kutak. Ribu planira da upotrebi za Karaage, a manju ribu da dinsta u sojinom umaku.

ŠARENI I UKUSNI SLADOLEDI

Dva prijatelja koja rade zajedno, Hikari Yamaguchi i Izumi Akiyama beru latice leptir-graška koje će upotrebiti u sladoledu i biljnim čajevima u svom objektu Tropica Amami. Lokalno omiljeno odredište specijalizirano je za šarene i ukusne sladolede kojima se stvara i pozitivna društvena promena kroz ekologiju i terapiju.

VENČANJE TOKOM ZALASKA SUNCA

Šetajući plažom Ohame na zapadnoj obali Amami Oshime, nedavno venčani Shinji Onishi i Anna Onishi slave svoje venčanje sa svojim porodicama tokom zalaska sunca. Dok stoje ispod Gajumaru drveta i nose tradicionalno svadbeno ruho iz Amami Oshime, Anna objašnjava da je njen kimono nasledila od svoje majke, a Shinji njegovo odelo od svog tasta.

Tokom vrućeg dana na tropskom ostrvu, čak i najintrovertniji avanturista ne može da odoli iskušenju osvežavajuće kuglice sladoleda. Uz pomoć ugrađenog navigacionog sistema modela CX-5 pronalazim put do lokalnog omiljenog mesta Tropica Amami. Okružen farmama na kojima se uzgajaju pitaje, leptir-grašak i limunska trava, objekat Tomotsugija Tanake postao je dobro poznat po svom čudesnom, šarenom sladoledu koji sadrži 50% voća.

 

Najnoviji ukusi njegovog sladoleda uključuju slatki krompir Tanegashima, koji Tanaka upotrebljava jer pomalo podseća na kesten, nešto poput kolača Mont Blanc, i mešavinu pitome nane sa leptir-graškom. „Ukus slatkog krompira se zaista može osetiti uz mleko”, govori uzbuđeno objašnjavajući da su lokalni sastojci neophodni zbog svog ukusa i izgleda.

 

 

Međutim, jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Amami Oshime je Shōchū. Blagog i bogatog ukusa, često je poslužen sa limunovim sokom, ledom i mineralnom vodom. To je bistro alkoholno piće od pirinča sa sladom i lokalne šećerne trske kuvane na pari. Nakon što parkiram svoj CX-5, a lokalci se pritom dive „prelepoj” boji Soul Red Crystal, Niroyuki Kawasaki mi poželi dobrodošlicu u destileriji Yayoi Shōchū blizu Nazea.

 

 

Proizvedeno od lokalne šećerne trske koja se uzgaja tek nekoliko kilometara dalje, Shōchū ima važnu ulogu, kao piće i kao autentični doživljaj jela. „Važno je kombinovati hranu i piće”, govori Kawasaki dok hodamo između desetina bačvi sa pićem Shōchū, spremnim za slanje širom sveta. „Nije reč samo o uživanju u piću, već u njegovom uživanju uz jelo.”

Nema jela koje bi bolje odražavalo scenu hrane u Amami Oshimi od poslužavnika sa mangrovim rakom u objektu Mangrove Cha-Ya. Dok se napolju začuje tropski pljusak, gledam kako kiša prekriva mangrovu šumu Amami Oshime i naručujem specijalitet restorana Cha-Ya: mangrovi rak poslužen sa udon rezancima, morskim algama i krepkim bujonom za ultralokalni ukus ostrva.

Dok u udobnosti modela CX-5 vozim prema aerodromu, razmišljam o onome što je rekao lokalac u restoranu Tatami. Izgleda da je bio u pravu što je podelio svoje znanje jer uz hranu i piće poput ovih širom ostrva niko to ne radi bolje od Amami Oshime.

EFIKASNOST I ZABAV­NA VOŽ­NJA U JEDNOM

 

Uz model Mazda CX-5 svako putovanje se pretvara u apsolutni užitak. Sada uz tehnologiju Mazda M Hybrid – naš sistem blagog hibrida koji zajedno sa benzinskim motorom Skyactiv radi na smanjenju potrošnje goriva i emisija CO2 – efikasnost je vaš stalni pratitelj tokom svih vaših avantura.

 

 

 

OTKRIJTE MODEL MAZDA CX-5

UTKANA INSPIRACIJA

Otkrijte šta je to što Mazdu čini jedinstvenom, ekspresivnom, individualnom robnom markom. Pripremili smo najinspirativniji sadržaj o tome šta se događa u našim automobilima, kao i o tome gde vas mogu odvesti.

Spremni za ukrcavanje?

Mazdin rečnik

Da li znate koje je poreklo naziva Mazda? Da li ste ikada čuli za izraz „jinba ittai“ i zapitali se šta on znači ili kako se izgovara? Upoznajte se sa našim sveobuhvatnim vodičem za Mazdinu japansku terminologiju.

SAZNAJTE VIŠE
EVOLUCIJA IKONE

Stvaranje legende: saznajte šta je bilo potrebno kako bi Mazda CX-5 postala jedan od najprodavanijih SUV-ova u svom segmentu.

SAZNAJTE VIŠE
NAJBOLJE VOŽNJE NA SVETU

Pridružite se Mazdi na uzbudljivim putovanjima uz norveške fjordove, portugalskom obalom i kroz japanske planine.

SAZNAJTE VIŠE
JEDINSTVEN JAPANSKI DIZAJN

Istražite razloge zbog kojih je Mazda postala poznata po legendarnom dizajnu. Naši Takumi majstori primenjuju jezik oblika i prostora kako bi stvorili osećaj dinamičnog pokreta.

SAZNAJTE VIŠE
PRAKTIČNOST I PERFORMANSE

Sedite u ovaj legendarni kabriolet i odvezite se na izlet na Spoljne Hebride. To je priča o okretnosti, prelepim prizorima i neočekivanim rešenjima.

SAZNAJTE VIŠE
UPOZNAJTE TVORCE

Mazde CX-5 ne bi bilo bez dizajnera. Data im je sloboda da slede svoju inspiraciju kako bi Mazdinu viziju i filozofiju pretvorili u najprodavaniji SUV.

SAZNAJTE VIŠE