INSPIRACIJA

PRECIZNOST I STRAST U JEDNOM

Selo Takefu je poznato po noževima i dom je zajednici majstora koji su se povezali putem zajedničke svrhe: izrađivati najbolje noževe na svetu...

Jedan od naslavnijih izvoznih predmeta države upravo su zastrašujuće oštri i uverljivo skupi japanski noževi. Njihov svetski ugled je još više ojačan rastom globalnog interesovanja za japansku kuhinju i postpandemijskim rastom kuvanja kod kuće. Prema časopisu Japanese Times, 2022. godine je ostvaren izvoz kuhinjskih noževa u rekordnoj vrednosti od 12 milijardi jena (rast od 30% u odnosu na 9 milijardi iz 2021.), dok je 2023. godine broj upita u pretraživaču za japanskim noževima već petu godinu na maksimalnom nivou.

 

Unprkos tome, zdrava ishrana i kuvanje kod kuće samo su deo cele priče. Razlog popularnosti japanskih noževa leži i u oštrini oštrice koja je usavršavana vekovima u procesu izrade mačeva. Dok se ostatak sveta oslanja na noževe iz masovne proizvodnje koje sve češće oštri mašina, japanski noževi su kovani ručno, a one koji to rade svojim rukama poštuju kao umetnike.
 
 

Nakon što je napustio sveučilište kako bi postao izrađivač noževa, Takumi Ikeda i 20 godina kasnije još uvek usavršava svoj zanat.

»NEPRESTANO RAZMENJUJEMO IDEJE I VEŠTINE KAKO BISMO POSTALI MAJSTORI SVOG ZANATA I PROSLEDILI SVO ZNANJE I VEŠTINU SLEDEĆOJ GENERACIJI. NA TAJ NAČIN SE TA INDUSTRIJA MOŽE I DALJE RAZVIJATI.«

- TAKUMI IKEDA

 

Upravo nas je taj koncept zajednice umetnika koji primenjuju tradicionalne metode na moderne izazove naveo na to da se vozom odvezemo do prefekture Fukui i posetimo selo noževa Takefu, dom prelepih noževa Echizen Uchihamono – kovanih noževa oštrih kao žilet.

»Posećuju nas turisti iz svih delova sveta«, govori Michiyo Kasashima, glavni sekretar sela u kojem se zajednica zanatlija iz 13 različitih cehova bavi kovanjem noževa koristeći se veštinama i tehnikama koje su se prenosile iz generacije u generaciju. »Nikada ranije nismo videli toliko veliki porast zanimanja za kovanim noževima Echizen Uchihamono.«

Japansko selo noževa Takefu dom je zajednici izrađivača noževa koji sarađuju i rade zajedno kako bi izrađivali najfinije japanske noževe.

To se spremalo već dugo vremena. Priča o izradi noževa u Takefuu doseže u 14. vek, kad je kovač mačeva iz Kyota Chiyozuru Kuniyasu pronašao savršeno mesto sa pristupom čistoj vodi i kvalitetnom čeliku za usavršavanje svog zanata. Na početku je Kuniyasu za lokalne kovače izrađivao srpove koji su se uz njegovu veštinu izrade japanskih mačeva pokazali kao trenutan hit među nacijom. Nije trebalo dugo da Takefu postane sinonim za majstorstvo kovanja.

Međutim, prava prekretnica bila je osnivanje sela noževa Takefu. Uz pomoć poznatog japanskog dizajnera Kazuoa Kawasakija u vekovima staru praksu izrade noževa utkan je koncept modernog industrijskog dizajna i duh zajedništva.

Ali nije uvek sve teklo glatko. Globalna konkurencija inostranih proizvođača jeftinih noževa u kombinaciji sa mlađom generacijom koja se sve manje bavi ovim zanatom bila je uzrok pada prodaje krajem prošlog veka. Međutim, umesto da napusti taj projekat, Kawasaki i njegova zajednica majstora zajedničkim snagama su došli do rešenja uz pravi duh izazivača koji ih je doveo do uspešne izložbe noževa u Tokiju, a zatim i u New Yorku. Rezultat toga bila je globalna popularnost i dovršetak sela noževa Takefu 1993. godine.

Selo noževa Takefu primenjuje kombinaciju duha prave zajednice i drevnih tradicija izrade noževa.

Danas taj dubok osećaj ponosa zajednice i podrške doseže još dalje od originalnih majstora. U selu noževa Takefu i mlađa generacija je predana tome da se dokažu kao umetnici za noževe. Jedan od njih je Takumi Ikeda koji se nakon fakulteta pridružio jednom od cehova u selu, Anryu noževi. Ikeda je rođen blizu Tokija, gde je i odrastao, a u Takefu se odselio kako bi postao majstor izrade noževa.


»To je porodični posao sa skoro 150-godišnjom istorijom od svog osnivanja«, govori Ikeda. »U detinjstvu sam gledao dedu i strica kako kuju čelične noževe. Činilo mi se ispravnim baviti se tom profesijom u ovom gradu.« Od tada je prošlo 20 godina, ali Ikeda veruje da uvek ima prostora za poboljšanje, i za njega kao umetnika i za industriju generalno.

»NOŽEVI SU ODUVEK BILI KAMEN TEMELJAC U MAJSTORSKIM ZANATIMA U LJUDSKOJ ISTORIJI. BEZ NOŽEVA NIJEDAN ZANAT SE NE BI RAZVIO U TAKAV KAKAV JE DANAS.«

 

YOSHIHIRO YAUJI

»Ono što je toliko posebno sa tim selom je da u njemu postoji kultura u kojoj vas podstiču da učite jedni od drugih, bez obzira na to kojem cehu pripadate i bez obzira na svoju dob«, govori Ikeda, pojašnjavajući da se proces učenja nikada ne završava. »Neprestano razmenjujemo ideje i veštine kako bismo postali majstori svog zanata i prosledili svo znanje i veštinu sledećoj generaciji. Na taj način se ta industrija i dalje može razvijati.«

Baš kao Ikeda, i Yoshihiro Yauji je jedan od predstavnika nove generacije zanatlija u Takefuu. Njegova misija je da očuva samu srž davno uspostavljene umetnosti, ali i da je pretvori u održiviju poslovnu praksu.

 

»Izradu noževa sam odabrao kao profesiju jer su, prema mom mišljenju, noževi oduvek bili kamen temeljac u majstorskim zanatima u ljudskoj istoriji. Bez noževa nijedan zanat se ne bi razvio u takav kakav je danas«, govori Yauji. »To je matični alat svih alata koji je omogućio nastanak svih ostalih zanata. Ta činjenica me oduvek fascinirala.«


»Treba da se prilagodimo današnjoj klimi i da postanemo produktivniji i efikasniji kao industrija«, nastavlja. »Neke delove procesa je potrebno preispitati i modernizovati. Kada bi mladi ljudi našu praksu smatrali nepotrebnom i bezvrednom... ta posebna tradicija majstorskog zanata bi zauvek nestala.«

 

JEDAN JEDINI

Kao i mnogi drugi tradicionalni zanati, izrada noževa je zanat u kojem preovladavaju muškarci. Međutim, Nodoka Hirata je izuzetak.

Jedan od najvažnijih procesa u izradi noževa je praksa izrade gvožđa sa nazivom tatara, u kojoj majstori kovači stvaraju tama-hagane. Direktni prevod tog izraza je »plemeniti čelik« i to je jedan od najboljih materijala za izradu najboljih japanskih mačeva i drugih izuzetno traženih proizvoda. Samo je mali deo današnjih kovača usavršio tehniku izrade materijala tama-hagane, a Nodoka Hirata je poznata po tome što je jedina žena u tom poslu.

»Posmatrala sam svog muža, koji je takođe kovač, dok je to radio potpuno sam. Ali bilo je tu puno ručnog rada, pa sam mu se pridružila kako bih mu pomogla. I tako je sve to počelo«, govori Hirata. »Neiskusnom oku može izgledati kao da stalno iznova ponavljam isti proces kako bih dobila tama-hagane. Ali u stvari u svom pristupu primenjujem sitne izmene kako bih se prilagodila stanju čelika u određenom trenutku.«

»Ne postoji nijedna druga žena za koju znam da je usavršila tu tehniku tatara, zato sam izuzetno počastvovana što sam jedina žena u Japanu koja proizvodi ovaj poseban oblik čelika.«

Želite da vidite više? Zakoračite u Hiratinu radionicu i budite svedok majstoru na delu ovde.

UTKANA INSPIRACIJA

Otkrijte šta je to što Mazdu čini jedinstvenom, ekspresivnom, individualnom robnom markom. Pripremili smo najinspirativniji sadržaj o tome šta se događa u našim automobilima, kao i o tome gde vas mogu odvesti. Spremni za ukrcavanje?

HRAM RYOANJI

Hram Ryoanji se nalazi u Kjotu u Japanu i posetiocima služi kao mesto na kojem se mogu posvetiti samopreispitivanju, ali se i diviti čistoj estetici tradicionalne japanske arhitekture i dizajna.

SAZNAJTE VIŠE
NOVOOSMIŠLJENI ROTACIONI MOTOR

Inovativan i izazovan uz besprekoran rad – mogućnosti i ograničenja rotacionog motora su oduvek fascinirale automobilsku industriju. Nema bolje marke koja bi ih dovela do uspeha od Mazde

SAZNAJTE VIŠE
#MAZDADISCOVERS

Otkrijte jedinstvene evropske i japanske zanate sa Mazdom u novoj YouTube seriji.

SAZNAJTE VIŠE
IGLE

Skromnu iglu za šivenje samuraji su izvorno upotrebljavali u bitkama, a sada je sinonim za moderan grad Hirošimu. Iza svega stoji zaista originalna priča.

SAZNAJTE VIŠE OVDE
VRHUNSKI MAJSTOR ZA METAL

Yutaka Kawano Takumi je majstor vešt u stvaranju umetničkih dela putem oblika. Stručnjak je za obradu metala i njegov rad je simbol dizajnerskih i majstorskih veština koje su vidljive na svim Mazdini vozilima koja izlaze sa proizvodne linije. Serija Mazda Stories odlazi u Hirošimu kako bismo izbliza pogledali njegov rad.

SAZNAJTE VIŠE OVDE
JEDINSTVEN JAPANSKI DIZAJN

Istražite razloge zbog kojih je Mazda postala poznata po legendarnom dizajnu. Naši Takumi majstori primenjuju jezik oblika i prostora kako bi stvorili osećaj dinamičnog pokreta.

SAZNAJTE VIŠE
AMAMI OSHIMA

Sa krivudavim putevima i ukusnom hranom, Amami Oshima nije predaleko od kopna Japana, ali uz neverovatnu vožnju i živopisnu kuhinju, kao da je reč o različitim svetovima.

PROČITAJTE NAŠU PRIČU O USPEHU
PRAKTIČNOST I PERFORMANSE

Sedite u ovaj legendarni kabriolet i odvezite se na izlet na Spoljne Hebride. To je priča o okretnosti, prelepim prizorima i neočekivanim rešenjima.

SAZNAJTE VIŠE